CHP Hükümete Esnaf Kredileri Üzerinden Yüklendi

CHP Hükümete Esnaf Kredileri Üzerinden Yüklendi

"İktidarın esnaf kredilerini faizle erteleme kararı müjde değil, esnafı boğmaktır! "

Hükümeti esnaf kredileri üzerinden eleştiren CHP'den açıklama Karaman İl Başkanı Mustafa Cem Kağnıcı'dan geldi.

Açıklamada;

"İktidar Halkbank’ın düşük faizle 1 milyon 300 bin esnafa verdiği 13 milyar kredinin taksit ödemelerinin 6 ay ertelendiğini müjdeleyerek, sözde esnafa destek çıktığını ilan etti. Halkbank ise ertelenen kredi taksitlerine faiz işletmeye devam edeceğini, kredisini yapılandırmak isteyenlere de yeni faiz üzerinden kredi verileceğini bildirdi. Bunun adı esnafa müjde değil, iki kat borca batırıp esnafı boğmaktır! 

Halkbank’ın TESKOMB kefaletiyle verdiği ve tutarı 13 milyar lira açıklanan düşük faizli bu kredinin taksitleri sözde 6 ay ertelendi. Bu iktidarın salgın döneminde uyguladığı en büyük aldatma senaryolarından birisi. Pandemi sürecinde can çekişen esnafımızın dertlerini dinlemeyen ve anlamayan iktidar sözde destek açıklamaları yaparak milletimizin aklıyla oynamaktadır. Öncelikle şayet esnafa gerçekten destek, nefes sağlanmak isteniyorsa kredilerde erteleme değil dondurmaya gidilmeliydi. 30 Haziran geldiğinde kredi borcu ertelenen esnaf 6 aylık erteleme süresince tahakkuk ettirilecek faizlerin kredi taksitlerine ilavesiyle, daha yüksek tutarlı taksitler ödemek zorunda kalacak. Üstelik erteleme için kredi borçlularına işçi çıkartmayacağına dair taahhütname imzalatılıyor. Aylardır işyeri kapalı olan, gelir elde edemeyen işyerlerine bu dayatmayla şayet eleman çıkartırsa ertelemenin bozulacağı, ertelenen taksitlerin tahsil edileceği bildiriliyor. 

Zor durumda kalan, kepenk kapatmak zorunda kalan esnafımız milyonlarca çalışanına ücretsiz izin vermek zorunda kaldı. İktidar milyonlarca insanımızı İşsizlik Fonundan yeni yıl zammıyla günlük 47 liraya yükseltilen nakdi ödeme desteğine mahkûm etti. Ayrıca iktidar kredi ve borçtan başka bir şey vermediği esnafın kredi taksitini hem de faiziyle ertelemek için taahhütname istiyor. Krediyi ödeyemeyip yapılandırmaya giden esnafa da mevcut faiz üzerinden değil, MB tarafından artırılan faizle yüzde 20-25’e dayanan yeni kredi faizi üzerinden kredi teklif ediliyor. Yüksek faizlerle esnafı ‘son nefesini vermeye’ mahkûm edecek destek paketlerine TOBB, TESKOMB, TESK ses çıkaramıyor! BDDK kararıyla takibe intikali 180 gün ertelenen batık kredilerin tam miktarı bilinmiyor. Bu faizli kredi erteleme kararlarıyla batmış krediler sanki ödenebilirmiş gibi tekrar sürdürülmeye çalışılıyor. Bu gidişin sonu bankacılık krizi ve tüm batık kredilerin ödenemez hale gelmesinden ötürü kamu-özel ayrımı olmaksızın ‘kamulaştırılarak’ hazinenin üzerine yıkılmasıdır! 

Kamulaştırılan bu borç yükü de yeni zamlar ve vergi artışlarıyla vatandaşın sırtına yüklenecek! Pandemi öncesinde kötüye giden ekonomide ki kötü gidişatı pandemi sürecini bahane ederek ertelemeye çalışan iktidar artık milletimizin çıkmaz sokağa doğru sürüklemektedir. Üretmeyen, üretenin sırtına binen, işçiden, memurdan ve esnaftan alacağı vergilerle ayakta durmaya çalışan ekonomimizi birkaç yandaş firmaya peşkeş çeken iktidar milletimizi yoksulluğa mahkum etmektedir. Milletimizin hiçbir endişesi olmasın ilk seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi olarak iktidara geleceğiz ve tecrübeli ekonomi uzman kadrolarımız ile bu kötü gidişata son vereceğiz." denildi.
 

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber