Halis KARADUMAN

Halis KARADUMAN

Dua

Dua, Mevla’dan af ve mağfiret dilemektir. Yalvarmak, yakarmak yani kulun yaratıcısından yardım istemesidir.

Dua bir ibadettir. Belki Allah katında duadan daha kıymetli bir eylem yoktur. Kişinin, Allah’ın her şeye kadir olduğunu, gücünün her şeye yettiğini bilmesidir. Efendimiz ‘Dua ibadetin ta kendisidir.’ Kelamıyla kurtuluş yolunu bizlere lütfetmektedir. 

Her şeyin bir kapısı vardır. Hacetin, ihtiyacın kapısı da duadır. Rabbimiz, ‘Siz Bana dua edin, Ben kabul edeyim’ buyurmaktadır. Ne güzel bir haber, ne güzel bir fırsat. Elhamdülillah…

Elbette öncelikle duanın kabul edilme şartlarını yerine getirmek, dua yollarını tamir etmek lazım gelir. Bunların başında helal yemek, helal giymek, helali düşünmek ve konuşmak icap eder. Mide haram ile doldurulunca dua nasıl hedefine ulaşır, karşılık bulur. 

Güzel Peygamberim, ‘Yeryüzündeki şeylerin helal olanlarından yiyiniz’ buyurmakta, haram ve şüpheli nebatlardan kaçınmamızı emretmektedir. Çünkü kul haram lokma yiyince kırk gün duası kabul edilmez denilmektedir. 

Duada bencillik doğru bulunmaz. Kişi dua ederken başta Efendimizi ve bu yola hizmet etmiş büyüklerimizi vesile kılarak, bütün din kardeşlerine, doğudan batıya bütün ümmet-i Müslümana dua etmelidir. Çünkü dua çoklukla bereketlenir. Belki o duanın bereketiyle birçok ahval ihya olur. Kişi dost ve arkadaşlarına dua etmeye başlarsa, melekler; amin, amin, Rabbim sana da versin, derler.
Dua müminin silahıdır. Mevla’m, ‘İbadetleriniz, dualarınız olmazsa, Rabbim size ne diye kıymet versin’ buyurmaktadır. Dualar inen ve inmeyen şerleri önler, belalara kalkan olur. İnsanların en âcizi dua etmekte aciz olanlardır. Ya Rabbi duada yorulsun kollarımız.

Efendiler, Allah-u Teâlâ için duadan daha kıymetli bir şey yoktur. Keşke bilebilsek. Kesin olarak kabul edileceğine inanarak, kalbimiz ve kalıbımızla, tam bir teslimiyetle edildi de hangi dua kabul görmedi. Kabul edilmediğini düşünüyorsan bekle daha iyisine nail olacaksın, demektir.

Kalp, Allah’ın köşküdür, Ondan başkasına yer verilmemelidir.

Lakin insanoğlu fani dünyada başkasına yük olmadan da yaşamasını bilmeli, ahiretini unutmadan dünya için de çaba göstermelidir. El kârda olurken, gönül Yârde ayrılmamalıdır.  

Mevla’m, dünya, ahiret afiyeti ve saadeti versin. Selam ve dua ile….
 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber