Halis KARADUMAN

Halis KARADUMAN

İnsan Bu

İnsanoğlu, nasıl ki maddi olan her türlü gereçlerinin bakım ve onarımını yapıyorsa, Allah’ın kendisine bahşettiği vücut emanetinin de ihtiyaçlarını karşılamalı, varlığını Yaradan’ı yolunda nasıl kullanırım durumunu sürekli göz önünde bulundurmalıdır.

Mesela kalp bakımı önemli. Ben bu kalpten ne taşıyorum. Onun başköşesine neyi koymuşum. Acaba onu yaradılışı doğrultusunda kullanabiliyor muyum? 

‘Kalpler ancak Allah’ı anmakla mutmain olur’ düsturunu oraya yerleştirmiş mi, ara sıra kendisine sormalı. Bugün Allah için ne yaptım, yanlışlarım var mı, isyan ettim mi, Çalab’ın tahtı olan nadide bir kalp kırdım mı, seni yoktan var edene görevini yapıyor musun sormalı…

Sormalı ve bol bol tövbe etmeli.

Efendimiz ‘Deniz derindir’ buyuruyor. Yani yolculuk çok zordur. Menzile ulaşmak meşakkatlidir. Çok çalışmak gerekir, emek ister, gayret ister.

Dünya hayatı bir ağacın gölgesinde yorgunluk çıkarmak gibi kısadır. Lakin ebedi bir hayatın hediyesi de bu âlemde kazanılacaktır. Rabbim, ahiret hayatının bir gününün dünya hesabıyla bin sene olduğunu buyuruyor. İşte o sonsuz hayatta sıkıntısız, huzurla vakit geçirmek için, fırsat elde iken gece gündüz gayret etmek gerekir. 

İnsanoğlu ahiretini kazanması için dünyaya gönderilmiştir. Özetle,  insanlar ve cinler ancak Allah’a kulluk etmek için yaratılmıştır. O halde yaşantımıza ebedi hayatı kurtarmayı esas alarak yön vermeliyiz. Kendi hayatımızla birlikte yavrularımızın, dostlarımızın da selamete ermeleri için gayret göstermek Müslümanın görevi olmalıdır. 

İş kolay değil. İmtihan büyük ve hayati. Efendimiz, Hz. Ebu Zer’e; ‘Ya Ebu Zer, yükünü hafiflet, geçit çok zor’ buyurmuştur. Yani ölmeden önce ölmek, her an ölüme hazır olmak lazımdır. Kabirde, mizanda, sıratta hesap vermek öyle kolay değil. Varlığımız göz açıp kapayıncaya kadar. Dün aramızda gezenler bugün yoklar. 

Can tende iken tövbe etmeyi nimet bilmeliyiz. 

Peygamber Efendimiz ayakları şişene kadar namaz kıldığına ve sürekli tövbe ve istiğfar ettiğine göre, bizlerin neler neler yapması gerektiğini var sen hesap et.

Rabbim, İslam yolunda ayağımızı kaydırmasın, sevdikleri ile birlikte yol yürümeyi nasip eylesin, İnşallah…


 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

Karaman Habercisi olarak Karaman, Konya, Aksaray, Niğde gibi bölge illerinden haberler yayınlıyoruz. UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Karaman Haber | Konya Haber| Aksaray Haber| Niğde Haber
1 Yorum